Radboud Universiteit Nijmegen

Achtergrond

De Radboud Universiteit wilde een tijdelijke expositie op een vernieuwende manier presenteren. Historicus Joost Rosendaal deed onderzoek naar dagboeken van jongeren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aan ons de vraag: hoe kunnen we deze dagboeken interactief exposeren?

Augmented Reality & Videoproductie

We besloten om zes dagboeken te vertalen naar een interactieve augmented reality beleving. We creëerden 3D tanks, bommenwerpers en een heuze schuilkelder waar je daadwerkelijk (virtueel) in kunt lopen. Naast statische 3D-objecten, werden er ook écht interactieve onderdelen ontwikkeld. Zo stond er een grammofoon waar je zelf de muziek uit kon kiezen - en verschenen er hologrammen van de schrijvers/schrijfsters van de dagboeken, met acteurs opgenomen in een filmstudio.

Bluescreen opnames

We maakten gebruik van hologrammen. Zo zag je bijvoorbeeld een Canadese soldaat met een jonge Nijmeegse door de kerk dansen, of docente "Corrie" voor het schoolbord uitleg geven. Al deze hologrammen zijn opgenomen in een bluescreen studio en softwarematig verwerkt naar een AR-beleving.

Sound design

Alleen al voor het selecteren van de juiste muziek en het creëren/opzoeken van geluidseffecten werd meerdere dagen uitgetrokken. Zo is er gebruik gemaakt van een grote database van de BBC met oorspronkelijke, kloppende geluidseffecten uit de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast zijn er geluiden zelf ontwikkeld - en is er bestaande licentieerbare muziek ingekocht van artiesten met muziek uit die tijd.

Over de samenwerking

De werkgroep bestond uit een scenarioschrijfster (extern), projectleider (RU), historicus (RU), twee assistenten (RU), filmmaker (Cine Chefs), sounddesigner (Cine Chefs), 3D modelleur (Cine Chefs). In dit proces is de scenarioschrijfster van ongekend belang gebleken. De uitdaging van de creatie van een AR-expositie zit hem namelijk in de vertaling van feitelijkheden, naar wat er technisch allemaal mogelijk is. En dit alles zonder de samenhang tussen de verhalen te verliezen. In de video hiernaast vertelt Joost Rosendaal over het succes achter de samenwerking tussen de Radboud Universiteit en Cine Chefs.

Dagboeken vertaald
Geluidseffecten
Voice overs

Achter de schermen

Awarded Projects - Explore Now