podcast studio nijmegen arnhem warm

Zelf een podcast maken

Vijf tips om je op weg te helpen

Het starten met een podcast is eenvoudiger dan je wellicht denkt. In dit artikel gaan we dan ook niet echt in op de technische aspecten van het podcasten, maar geven we je een virtuele schop onder de kont.

Want waarschijnlijk is dit niet het eerste artikel wat je hebt gelezen. En waarschijnlijk heb je inmiddels ook al verschillende Youtube video’s bekeken over “hoe start ik een podcast?”. 

Het is tijd om te starten!

1. Apparatuur is belangrijk (maar niet zó belangrijk)

We merken dat nieuwe podcast-makers zichzelf soms maandenlang inlezen over welke apparatuur ze gaan gebruiken. Allemaal tijd die bijvoorbeeld ook in vooronderzoek, concepting of andere onderdelen gestoken had kunnen worden. Zaken die jouw podcast écht naar een ander niveau kunnen tillen.

Ik kan nog niet starten, want…
“Het gebrek aan de juiste apparatuur” is de voornaamste reden die wordt gegeven om nog niet met een podcast te starten.
Dit terwijl je met bijna elke smartphone een prima monoloog op kunt nemen. Met twee smartphones kun je dus al een gesprek opnemen. En meestal hebben zowel jij als jouw gast(en) wel een telefoon.

Uiteraard hoor je kwaliteitsverschil in het geluid dat is opgenomen met een smartphone, of met een podcast microfoon. En ook de werkwijze met “zwevende” microfoons is net wat anders dan met een telefoon in je hand.

Maar laat dit (zeker voor zelfstandig creatievelingen) geen obstakel zijn om met een podcast te beginnen. 

Voor bedrijven
Voor bedrijfen zit de vork mogelijk iets anders in de steel. Een podcast is een extra tool in de toolbox van de communicatieafdeling – en moet het reeds bestaande merk vaak versterken. Dan is het juist van belang dat je meteen vanaf aflevering 1 voor een homerun gaat.

Mocht je meer tips willen over voordelige apparatuur om zelf te starten, voel je vrij om contact met ons op te nemen.

2. Stop met dromen (en begin!)

Aanhakend op het vorige punt: loop je al een tijd rond met het idee om een podcast voor jezelf of voor je bedrijf te starten? Start gewoon met maken en ontdek welke deuren het voor je opent.

Het maken van een podcast is relatief laagdrempelig en kostenefficiënt, want:

Wat kost één aflevering:

  • 60 minuten van je tijd
  • 60 minuten studiohuur

Wat levert het op:

  • Zichtbaarheid middels een podcast aflevering
  • Zichtbaarheid middels meerdere korte teasers
  • Een goed gesprek
  • Nieuwe (zakelijke) relaties
  • Een terugkerend luister-/kijk publiek

Een podcast is een serieus contentkanon. Naast een podcast van volledige lengte, kun je tal van korte snippets creëren die je nog weken- of maandenlang kunt inzetten.

Daarnaast biedt het hosten van een podcast je de kans om met mensen om tafel te zitten, die je anders mogelijk (nog) niet had kunnen bereiken of spreken. 

En zoals met alles kun je het proces vooraf tot in detail uitdenken; je merkt pas in de praktijk wat het maken van een podcast daadwerkelijk met jou of je bedrijf doet.

Zoals ze zeggen: “You’ve got to mess around, to find out”. 

3. Elk (taai) onderwerp is interessant te maken

Soms zien we bij (veelal grote) bedrijven dat er wel wat met podcasts wordt geëxperimenteerd, maar dat deze podcasts vaak in een soort kennis-vacuum leven.

Er worden dan 2 of 3 experts over een onderwerp bij elkaar aan tafel gezet – en vervolgens ontstaat er een gesprek van anderhalf uur waar een leek niets van snapt. 

De experts onderling gaan helemaal los op de materie en spreken dezelfde taal, maar voor een potentiële klant / cliënt / kijker is het te complex (en daardoor saai).

Als gevolg komt er online nagenoeg geen interactie of engagement op gang, waardoor na enkele weken het podcast-project wordt afgeblazen. Zonde.

Wat is de juiste formule?
Een situatie als deze had eenvoudig voorkomen kunnen worden door tijdens de voorbereiding rekening te houden met je kijker.
De motivatie voor het maken van een podcast zit meestal intern. Je hebt voor je gevoel als persoon of bedrijf iets te melden. Het is echter van belang om ook in kaart te brengen hoe je de inhoud op een pakkende manier kunt presenteren.

Mocht de podcast over relatief taaie informatie gaan, hoe kun je er dan voor zorgen dat men de show tóch leuk vindt om naar te kijken?

Een goede podcast heeft de juiste balans tussen actualiteit, entertainment, educatie en emotie.

4. Bedenk vooraf een groeiplan voor jouw podcast

Voor sommigen is het gesneden koek, voor anderen is dit compleet nieuw: marketing. Als je voorafgaand aan het maken van je podcast alvast nadenkt over mogelijke distributiekanalen, partners en andere manieren om te groeien, krijg je vanzelf ook een beter beeld bij het potentieel van jouw podcast.

Want je kan er natuurlijk voor kiezen om enkel de podcast in volledige lengte online te zetten. En wie weet, groeit je podcast over een periode van jaren naar een podcast met omvang.

Vergroot de kans op een succesvolle show
Maar er zijn ook manieren om dit proces waar je anders jaren over doet, te verkorten naar slechts enkele maanden of weken.

Want wat als je een one-off podcast wilt maken, waarvan je weet dat het slechts een paar afleveringen duurt? Ook dan wil je dat jouw podcast een succes wordt.

Met een goed groeiplan weet je aan welke knoppen je kunt draaien om jouw podcasts in de hitlijsten te krijgen.

5. Laat je niet uit het veld slaan

Podcasten gaat – zoals met veel dingen in het leven – met ups en downs. Zeker de eerste paar afleveringen kunnen taai zijn. Het voelt waarschijnlijk nog wat ongemakkelijk, je hebt nog niet veel interactie en de onzekerheid groeit.

Het is dan juist van belang dat je doorpakt. Want precies op dat punt haakt 90% van de andere makers af. Besluit jij om op dat punt door te pakken, dan heb je dus al 90% van de concurrentie achter je gelaten.

We zien regelmatig dat het even duurt voordat een podcast tractie krijgt. Maar als die tractie eenmaal komt, dan gaat het potentieel ook hard.

Dus wat er ook gebeurt: blijf gewoon maken en uploaden!

Of

Vraag een offerte aan voor het maken van jouw eigen podcast in een van onze studio’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *